Adaçayı bitkisi, 2000'li yılların başında yılın bitkisi olarak seçilen adaçayı bitkisi, dünya genelinde yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Bitki genelde yaprakları kurutularak çay şeklinde hazırlanabileceği gibi, mutfaklarda yemeklere tat katmak içinde kullanılmaktadır. Yaklaşık olarak 80 santim kadar boylanabilen ağaçlarda yetişen bitki ılıman ortamları sever. Soğuk bölgelerde yetiştirileceği zaman çevresi farklı ağaçlar ile kapatılmalı, bitkiye uygun ortam hazırlanmalıdır. Adaçayı bitkisi A, C, B6 ve K vitamini bakımından zengin içeriğe sahiptir. Bunların haricinde kalsiyum, potasyum, magnezyum ve demir bakımından da zengindir.
Adaçayı bitkisi faydaları
Depresyon: Günümüzde yaygın şekilde görülen depresyon ve stres için adaçayı bitkisinden yararlanılabilir. İçerisinde barındırdığı antioksidanlar sayesinde depresyonla mücadele etme kabiliyetini arttırır. Depresyon nedeniyle yaşanan olumsuz düşünceleri giderir.
Alzheimer hastalığı: Adaçayı bitkisi Alzheimer hastalığına karşı düzenli olarak çay şeklinde hazırlanıp tüketildiğinde hastalığın belirtilerini azaltır. Adaçayı bitkisi Alzheimer haricinde hafıza ile alakalı gelişen sorunlara karşı önerilen bir bitkidir.
Diyabet: Bitki üzerinde yapılan çalışmalara göre diyabet hastalığına maruz kalan kişiler hastalıkla mücadele etmek için adaçayından yararlanabilir. Kolesterolü kontrol altına almak içinde kullanılabilir.
Romatizma ve enfeksiyon hastalıkları: Adaçayı bitkisi içinde bulunan vitamin ve mineraller vücutta enfeksiyona karşı koruma sağlar. Özellikle romatizmaya bağlı gelişen enfeksiyon için etkili bir bitkidir. Bronşit, astım gibi hastalıkların tedavisinde de yardımcı olarak kullanılabilir.
Kalp sağlığı: Günlük 2 şeker kaşığı adaçayı bitkisi 20 mg kalsiyum ve potasyum içerir. Düzenli olarak adaçayı içmek kardiyovasküler hastalıklara karşı koruma sağlar. Kolesterolü dengelediği için dolaylı yollardan kalp sağlığını korur.
Sindirim sistemi: Lif bakımından zengin içeriğe sahip olan adaçayı bitkisi, sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Özellikle ishal sorununa karşı düzenli tüketildiğinde şifa olur. Beraberinde aşırı terleme sorunu olanlar adaçayı bitkisinden yararlanabilir. Sindirim sistemiyle alakalı problemlerin büyük kısmına iyi gelir.
Yaşlanmayı geciktirir: Kan dolaşımını hızlandırıcı etkiye sahip olan adaçayı bitkisi, hücre yenilenmesine yardımcı olur. Hasarlı hücreleri yenileyen adaçayı, içeriğinde bulunan A vitamini, kalsiyum ve antioksidanlar ciltte meydana gelen deformasyonu onarır. Oluşan çizgilerin görünümünü azaltır. Bitki cilt sağlığını korur ve mükemmel bir cilt yapısı oluşturabilir.
Selülit: Kan dolaşımını arttırıcı özelliği olan adaçayı bitkisi, selülit probleminin azalmasına yardımcı olur.
Saç sağlığı: Adaçayı bitkisinin yapraklarından elde edilen yağ saç sağlığı ve saçta oluşan problemler için kullanılabilir. Adaçayı yağıyla kafa derisine masaj yapıldığında saç dökülmesi başta olmak üzere pek çok saç sorununa karşı önlem alınabilir.
Metabolizma ve ruh sağlığı: Adaçayı bitkisi zengin içeriği sayesinde metabolizma sağlığını olumlu yönde etkiler. Soğuk havalarda çok sık karşılaşılan soğuk algınlığı gibi problemlere karşı adaçayı bitkisi kullanılabilir. Adaçayının yatıştırıcı özelliği vardır. Özellikle uyku bozukluğu yaşayan kişiler gece yatmadan önce adaçayı tükettiğinde gece boyu rahat bir uyku uyuyabilirler.
Adaçayı bitkisi zararları
Adaçayı bitkisinin sağlık için bilindik bir zararı bulunmamaktadır. Fakat diğer bitkilerde de olduğu gibi adaçayı bitkisi aşırı kullanıldığında bazı zararlar meydana gelebilir. Adaçayı bitkisi kullanımı gebelik dönemi için uygun bir bitki değildir. Adaçayı bitkisi zararları şu şekilde sıralanabilir;
- Adaçayı bitkisinin tansiyon hastalarının dikkatli kullanması gerekir.
- Epilepsi hastalarının kullanmaması gereken bir bitkidir.
- Emzirme döneminde kullanılmamalıdır.
- Erkeklerde sperm sayısı ve hareketliliğini azalttığı bilinmektedir.
Adaçayı bitkisi nasıl kullanılır?
Adaçayı bitkisi genellikle çay şeklinde hazırlanarak kullanılır. Çay olarak hazırlanması oldukça kolaydır. 1 tatlı kaşığı adaçayı bir bardağa alınarak üzerine kaynatılmış su eklenir. Bu şekilde bir süre demlendikten sonra bal ve limonla tatlandırılarak içilebilir. Gün içinde en fazla 2 fincan içilmesi yeterli olur.