Adaçayı neye iyi gelir, adaçayı şifalı bir bitkidir. İçeriğinde bulunan maddeler sayesinde pek çok sağlık sorununa iyi gelir, rahatsızlıkları önlemede faydalı olur. Genellikle doğal olarak yetişen bu bitkinin daha çok yaprakları ve çiçekleri kullanılır. Taze ve kurutulmuş olarak adaçayını önerilen rahatsızlıklar için yine önerildiği şekilde kullanabilirsiniz. Bir uzmana danışarak, uygun şekilde adaçayı ile şifa bulabilirsiniz. Adaçayı hazırlamak oldukça kolay. Kaynamış sıcak suda 1 çay kaşığı adaçayını ağzı kapalı olarak 15 dakika kadar demlediğinizde, şifalı çayınız hazır. Bunu ister içerek, isterseniz kompres yapmak için kullanabilirsiniz. Adaçayı antioksidan zengini bir bitki olduğundan, sağlıklı kişiler içinde çok faydalıdır. Şimdi bu bitkinin nelere iyi geldiğine hep birlikte bakalım.
Adaçayı neye iyi gelir?
Baş ağrısı için: Migren tipi baş ağrısı çekenler şifa bulmak için adaçayından yararlanabilir. Demlediğiniz adaçayı ile alın bölgesine kompres yaptığınızda ağrınızın kısa sürede hafiflediğini fark edebilirsiniz. Adaçayını içmeniz bile baş ağrısı sırasında sizi sakinleştirecek ve ağrınızı hafifletecektir.
Sindirim problemleri ve mide krampları için: Özellikle karın bölgesine adaçayı ile yapacağınız kompres sayesinde sindirimden kaynaklanan gaz sorununa çare bulabilirsiniz. Midenize düşen iş yükünü hafifletecek, hissettiğiniz krampları da giderecektir.
Grip, soğuk algınlığı, bronşit gibi hastalıklar için: Kışın etkisini gösteren bu tür hastalıklarda her gün sıcak adaçayı içerseniz, hastalıkların belirtileri hafifleyecektir. Bir yandan balgam söktüren adaçayı, bir yandan terlemeye yardımcı olarak vücudunuzdaki toksinleri atmaya yardımcı olacaktır. İçeriğindeki maddelerde öksürüğünüzün kesilmesinde etkili olacaktır.
Akciğerlerin ve sinüslerin temizliği için: Bu faydasından yararlanmak için adaçayını demleyerek buharını solumanız gerekir. Kasedeki adaçayına başınıza havlu koyarak eğilin ve buharı mümkün olduğu kadar derin solumaya çalışın. İsteyenler sıcak banyoya adaçayı koyarak buhar etkisinden faydalanabilir.
İshal tedavisi için: İshal sorunu olanlar gün içinde soğuk olarak 2-3 bardak adaçayı içebilir. Kısa sürede ishal etkisini yitirecektir.
Kesik ve yara tedavisi için: Uygun şekilde demlenmiş ve soğutulmuş adaçayı ile vücudunuzdaki yara ve kesiklerin üzerine kompres yapabilirsiniz. Bu hem iyileşmeyi hızlandıracak hem de sizi rahatlatmaya yardımcı olacaktır.
Ağız ve diş sağlığı için: Adaçayı ağız, diş ve diş eti sağlığı için çok önemli bir bitkidir. Ağızdaki yaralar için gargara şeklinde kullanılabilir. Dişlerinizi kuru adaçayı ile ovarsanız beyaz ışıltısı özünüzü kamaştırabilir. Diş eti iltihabı içinde günde 2-3 defa gargara yapabilirsiniz.
Menopozda sıcak basması için: Kadınların menopoz sürecindeki en önemli yakınması olan sıcak basması adaçayı sayesinde hafifletilebilir. Bunun için 1 su bardağı kaynar suyun içine 1 yemek kaşığı adaçayı koyarak, 4 saat kadar demleyin. Sıcak basması sorunu yaşadığınızda, süzdüğünüz karışımı soğuk olarak için. Bu sizi 1-2 gün sıcak basması sorunundan koruyacaktır. Sadece menopozda değil, normal zamanda da sıcak basması için bunu kullanabilirsiniz. Aynı zamanda terleme sorununuzu da giderir. Adaçayını bu şekilde sade olarak ya da limon, bal eşliğinde içebilirsiniz.
Beyin fonksiyonları için: Adaçayı hafızayı geliştirir, beyin fonksiyonlarının artmasına neden olur. Çalışanlar, okul yaşamında olanlar için mükemmel bir bitki çayıdır. Öğrendiklerinizi unutmamanızı sağlar. Asetilkolin denilen maddenin de Alzheimer hastalığını önlediği, aynı zamanda bu hastalığın tedavisinde etkili olduğu belirlenmiştir. Bu madde beyinde bulunan kimyasal bir haberci olarak işlev görür. Alzheimer hastalarının asetilkolin seviyeleri diğer insanlara göre düşük olur. Adaçayı bu önemli kimyasal bileşiği yok eden enzimin yok olmasını sağlar.
Adaçayı neye iyi gelir, nasıl faydalı olur gibi konuları merak edenler için bu açıklamaları yazmayı uygun bulduk. Umarız faydalı olur. Ancak adaçayı kullanımı konusunda doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Hamileyseniz, emzirme dönemindeyseniz, kullandığınız ilaçlar varsa, hastalıklarınız varsa bu daha önemlidir. Çocuklar içinde adaçayı önerilmeyen bitkiler arasındadır.